Steget vidare - Bollnäs

Syftet med insatsen är att sammanslå och implementera arbetssätt och  erfarenheter från två av kommunens verksamma projekt, Steget och Connect till en verksam insats. Deltagare remitteras till verksamheten genom samverkansplattformen Trisam eller direkt via Individ och familjeomsorgen. Insatsen och ska bedriva verksamhet för målgrupper som har behov av att få sina förutsättningar för arbete eller studier klargjorda i syfte till att återgå eller inträda på arbetsmarknaden.

Projektägare

Bollnäs kommun
Arbetsmarknad och etablering

Grey Linenns

Projektperiod

2024-09-01 – 2026-08-31

Grey Linenns

Finansiär

Samordningsförbund Gävleborg

Grey Linenns

Kontaktperson 

Insatsledare

Johannes Sjögren
E-post: johannes.sjogren@bollnas.se
Tel: 0278-265 51

Grey Linenns

Målgrupp

Individer som har behov av att få sina förutsättningar för arbete eller studier klargjorda i syfte till att återgå eller inträda på arbetsmarknaden eller har behov av andra insatser inom till exempel vården innan arbete kan vara aktuellt.

Signifikativt för målgruppen är att de har haft problem i någon form under en längre tid och att dessa utmaningar många gånger kräver en samordnad rehabilitering tillsammans med andra aktörer för att kunna göra en progression.

Aktuellt antal deltagare: 40.

Grey Linenns

Bakgrund

Det finns en grupp människor som har behov av samordnande rehabiliterande insatser och/ eller behöver en arbetsförmågebedömning för att kunna få ett adekvat stöd av behandlande myndigheter eller aktörer. Ansvaret för att sådan stöttning sker är idag spritt mellan olika myndigheter och många gånger har individen varit hos flera av de berörda aktörerna utan att få rätt hjälp. 

Idag finns visst stöd att få som individ genom de två projekt som bedrivits i Bollnäs kommun sedan starten av 2023 men som upphör vid utgången av 2024. Den ena projektet Connect, det andra projektet Steget.  Båda projekten är väl fungerande men har lite olika upplägg för sitt arbete. Connect ligger under AME och har naturliga möjligheter att placera ut individen för arbetsträningsinsatser för att testa av arbetsförmågor samt vidareplacera individen inom den egna verksamheten medan Steget ligger under IFO och inte tar in deltagare via Trisam och Steget har ingen möjlighet till vidareplacering efter avslutad insats såvida individen inte fått arbete eller börjat studier.

De erfarenheter som gjorts vid respektive projekt ska i insats Steget Vidare, tas tillvara för att ytterligare kvalitetssäkra insatserna. De metoder som upparbetats och använts inom Connect ska fortsätta användas i kombination med att använda redan befintliga arbetslag hos AME. Möjligheten för TRISAM att anvisa till insatsen föreslås fortsätta men inte ensamt utgöra rekryteringsgrunden till projektet.

Grey Linenns

Syfte

Syftet med insatsen är att sammanslå och implementera arbetssätt och  erfarenheter från två av kommunens verksamma projekt, Steget och Connect till en verksam insats. Deltagare remitteras till verksamheten genom samverkansplattformen Trisam eller direkt via Individ och familjeomsorgen. Insatsen och ska bedriva verksamhet för målgrupper som har behov av att få sina förutsättningar för arbete eller studier klargjorda i syfte till att återgå eller inträda på arbetsmarknaden.

Grey Linenns

Målsättning

  • Arbetsförmågebedömning ska leda till att kvinnor och männ tar steget mot egen försörjning.
  • Deltagare i behov av samordnad arbetslivsinnriktad rehabilitering ska kunna anvisas till insatsen via Trisam.
  • Det ska vi insatsensn slut finnas en tydlig beskrivning för hur arbetsgången och samarbetet ser ut för insatsens aktuella målgrupp. Beskrivningen ska vara kännd och delas av berörda parter i syfte att få ökad samverkan.
  • Varje individ ska vid insatsens slut ha en dokumenterad arbetsförmågebedömning innefattande rekommendationer till vidare planering. Bilden ska vara kommunicerad och delad mellan anvisande myndighet, deltgare och ansvarig arbetsmarknadskonsuelnnt i insatsen. Arbetsförmågebedömning ska leda till att kvinnnor och män tar steget mot egen försörjning samt leda till en vidare planerinng med så kort ledtid/övergånng som möjligt.
  • 40 deltagare har under projekttiden fått en utökad kartläggning och i förekommande fall gjort en arbetsförmågebedömning så att vidare planering kan underlättas för den anvisade myndigheten.
  • 30% av deltagarna ska efter avslutad insats erhålla anställning, påbörjat studier eller påbörjat annnan arbetsinriktad rehabilitering.

Grey Linenns

Organisation

Projektgrupp
Arbetsmarknadskonsulenter och projektpersonal, var av en är projektledare.
Utöver dessa kommer en controller knytas till projektet vid behov.

Insatsledare
Enhetschefen för det Förberedande teamet

Arbetsgrupp
Personal från Fritidsbanken, AME, Försörjningsstödsenheten.

Styrgrupp
Representanter från AME, Individ- och familjeomsorgen och Samordningsförbundet.

Referensgrupp
Mysam Bollnäs

Grey Linenns

Metod

För att en individ ska kunna bli aktuell för det Förberedande teamet inom AME måste det finnas en klar och tydlig uppdragsbeskrivning från beställaren oavsett instans som anvisar.

Vid den fördjupade kartläggningsinsatser tillämpas verktygen WRI, AWC, AWP och/eller WEIS. Insatserna planeras utifrån individuellt behov och kan innefatta bland annat coachande och motiverande samtal, grupputveckling, hälsofrämjande- och arbetsmarknads/studieförberedande insatser. Arbetsträning kan därefter ske i något av AME’s arbetslag, i arbetsintegrerande sociala företag, det privata näringslivet eller i ideella organisationer. Arbetsförmågebedömningen  dokumenteras skriftligt, följas upp tillsammans med uppdragsgivare och individ samt överlämnas till bägge parter. När arbetsförmågan är utredd ska individens nästa steg planeras och följas upp med berörda aktörer.

Insatsen avser att arbeta utifrån BIP (Beskaeftigelses Indikator Projektet) för att kunna påvisa deltagarens progression med insatsen.

Grey Linenns

Uppföljning/utvärdering 

Indikatorer som kan komma att användas för uppföljning är:

  • Antal deltagare
  • Antal genomförda arbetsförmågebedömningar
  • Andel till arbete eller studier eller annan arbetslivsinriktad rehabilitering
  • Antal avslutade till sjukersättning
  • Antal avslutade till medicinsk rehabilitering
  • Antal ärenden lyfta i TRISAM
  • Antal åter till anvisande myndighet
  • Antal medverkande möten i TRISAM
  • Ledtider mellan insatsens slut och påbörjad ny planering
  • Genomströmningstid
  • Progression/stegförflyttningar mot egen försörjning BIP
  • Resultat Samordningsförbundets (NNS) indikatorenkäter
  • Uppföljning av individens sysselsättning sex månader efter avslutad insats

Dokumentation sker i Accorda.

Grey Linenns

Dokument 

Pdf Bild

 Projektansökan

 

Grey Linenns