Räkna med mig! Hudiksvall 

Syftet med insatsen är att hitta och etablera en samverkansstruktur som är hållbar över tid, vilket skapar förutsättningar för unga med aktivitetsersättning att lämna det offentliga försörjningssystemet. Strukturen ska inte vara beroende av enskilda personer utan bygga på klart definierade funktioner för att säkerställa långsiktig effektivitet och stabilitet.

Projektägare

Hudiksvalls kommun
Arbetsliv och försörjning, Jobbcentrum

Grey Linenns

Projektperiod

2024-09-01 – 2026-08-31

Grey Linenns

Finansiär

Samordningsförbund Gävleborg

Grey Linenns

Kontaktperson 

Insatsledare

Sofia Groth
E-post: 
Sofia.groth@hudiksvall.se 
Tel: 
0650 - 195 50

Grey Linenns

Målgrupp

Den direkta målgruppen omfattar tjänstemän hos de offentliga parterna Jobbcentrum, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, primärvård och vuxenpsykiatri.

Insatsen kommer också att ha en indirekt målgrupp bestående av de ungdomar som blir aktuella för insatsen. Ungdomarna som insatsen riktar sig till har aktivitetsersättning eller ett behov av att ansöka om det. De har också förutsättningar och vilja till att successivt förbättra sin arbetsförmåga för att på sikt kunna integreras i den reguljära arbetsmarknaden. 

Grey Linenns

Bakgrund

Kommunen har observerat att många individer som tidigare erhållit aktivitetsersättning i hög grad söker försörjningsstöd när deras ersättning upphör. I ett förebyggande syfte har kommunen därför i den utsträckning det varit möjligt valt att erbjuda viss grad av individuellt stöd till dessa personer. Dock har antalet individer som behöver stöd ökat betydligt på senare tid, vilket gör att det individuella stödet inte längre kan hanteras som en deltidsuppgift. Det har blivit nödvändigt att tilldela en heltidsresurs till detta arbete, trots att det saknas ett formellt beslut eller uppdrag som stödjer det. Dessutom är det nuvarande arbetet i stor utsträckning beroende av enskilda personers insatser, vilket gör hela strukturen skör och osäker på lång sikt.

Grey Linenns

Syfte

Syftet med insatsen är att hitta och etablera en samverkansstruktur som är hållbar över tid, vilket skapar förutsättningar för unga med aktivitetsersättning att lämna det offentliga försörjningssystemet. Strukturen ska inte vara beroende av enskilda personer utan bygga på klart definierade funktioner för att säkerställa långsiktig effektivitet och stabilitet.

Grey Linenns

Målsättning

Målsättning

  • Vid insatsen avslut finns en tydlig beskrivning och struktur för arbetsprocessen och samarbetet som rör unga personer som har aktivitetsersättning och som strävar efter att öka sin arbetsförmåga. Denna struktur och beskrivning är väl dokumenterad och delas av samtliga parter involverade i projektet. Strukturen ska säkerställa en smidig övergång mellan olika myndigheter genom effektiva kommunikations- och samarbetsstrukturer.

  • Vid insatsen avslut har en grundlig genomlysning av den indirekta målgruppen genomförts vilket kommer ge oss en djupare förståelse för deras specifika behov och öka kunskapen om deras karaktäristika och förutsättningar.

  • Den indirekta målgruppen ska få insatser som leder till stegförflyttning.

Grey Linenns

Organisation

Projektets styrgrupp består av utsedda chefer inom Mysam Hudiksvall.

Insatsledare
Sofia Groth, projektsamordnare, Jobbcentrum

Arbetsgrupp
Fredrik Nygren, coach, 100%, Jobbcentrum
Individresurs/coach, 100%, Jobbcentrum

Grey Linenns

Metod

Inom ramen för projektet kommer två metoder att tillämpas, Individual Placement and Support (IPS) samt Tjänstedesign. Genom att kombinera dessa två olika metoder strävar insatser efter att skapa en effektiv och användarcentrerad process för att stötta personer att närma sig anställning men också i att utveckla projektets arbetsmetoder. Insatsen strävar efter att fördjupa sig i BIP-forskningen för att sedan integrera dess principer och metoder i arbetssätten.
Insatsen antar en explorativ ansats då syftet inte bara är att utveckla nya samverkansstrukturer och arbetssätt men också att analysera dessa. Genom att tillämpa en explorativ ansats kan projektet öka sin förståelse för de befintliga och potentiella samverkansstrukturerna och därigenom identifiera möjligheter till förbättring och nytänkande.

Parallellt med individstödet kommer insatser därför att utforska vilken struktur och vilket arbetssätt som är mest effektiv, vilket kan inkludera mötesformat, lämplig arbetsbörda per individ samt att kontinuerligt utvärdera funktionsbaserade lösningar.

Grey Linenns

Uppföljning/utvärdering 

Insatsägare och följdforskare kommer att ha kontinuerliga träffar under projektperioden för att följa projektets utveckling. Projektets utveckling kommer också kontinuerligt att redovisas till styrgruppen/MYSAM. Rapportering till Samordningsförbundet sker kvartalsvis. Projektet kommer att följa den indirekta målgruppen via Jobbcentrums verksamhetssystem Accorda.

Följdforskaren ansvarar för att genomföra en socioekonomisk analys av insatsen. Kommunen har idag inte ett formellt uppdrag i att arbeta med individer som uppbär aktivitetsersättning och som är i behov av stöd för att närma sig arbetsmarknaden. Trots detta finns det ett generellt samhällsekonomiskt värde i att arbeta för att individerna ska ha möjlighet att förflytta sig från en offentlig försörjning

Grey Linenns

Dokument 

Pdf Bild

 Projektansökan

 

Grey Linenns