Försteget till arbete - Sandviken
Syfte med insatsen är att ta tillvara slutresultaten av förstudien Health Screening och jobba med att förbereda individer kunskapsmässigt, fysiskt och mentalt för att fungera på en arbetsplats. Fokus kommer vara att stödja personer att ta makt över sitt eget liv och att erbjuda olika aktiviteter med fokus på att förbättra hälsan samt att söka fler vägar till att fördjupa samverkan och överbrygga ”glapp” i våra strukturer och förbereda individerna för arbetsmarknaden.
Insatsägare
Sandvikens kommun
Arbetslivsförvaltningen, Utvecklingsfinansiering

Insatsperiod
2025-03-01 – 2027-02-28

Finansiär
Samordningsförbund Gävleborg

Kontaktperson
Insatsledare
Jöran Lindström
Enhetschef, Arbetslivsförvaltningen
E-post: joran.lindstrom@edu.sandviken.se
Telefon: 026 – 24 03 31 Mobil: 072 – 880 52 03

Målgrupp
Målgruppen för insatsen är primärt den som uppbär försörjningsstöd och är arbetslöshet eller är kommunmedborgare med behov av insatsen, har en vilja och förutsättning till planering mot arbete, dvs att göras anställningsbar i åldern 18-57år. Målgruppen inkluderar även de som redan är i insats inom Arbetslivsförvaltningen och behöver hälsoförbättrande insatser. En jämn könsfördelning eftersträvas.

Bakgrund
Det finns i Sandviken strukturer för att hjälpa människor med utbildning, hälsa- och sjukvård, att få ett jobb etc. När dessa strukturer inte är tillräckliga fastnar individen i ett utanförskap. Ofta är problematiken av en sådan art att det krävs flera insatser parallellt och tid för att göra individen redo för att komma till egen försörjning. Idag saknas det ett mellansteg där individen förbereds att fungera på en arbetsplats kunskapsmässigt, fysiskt och mentalt.
Orsaken till avsaknad av detta mellansteg beror på två saker – dels strukturellt då det är två olika förvaltningar som delar på uppdraget, dels utifrån att det förväntas att individen har vissa förkunskaper och förmågor (språk, kunskap, hälsa och motivation) för att delta i arbetsmarknadsaktiviteterna.
Som en förberedelse till Försteget till arbete genomfördes under våren 2024 en Health Screening med hjälp av Högskolan i Gävle. Syftet var att få en bättre kunskap om specifika utmaningar för deltagare inom arbetsmarknadsinsatser i kommunen. Uppdraget gick ut på att kartlägga fysisk, mental och social hälsa, samt vilka insatser/info deltagare behöver för att förbättra sin hälsa. Health Screeningen konstaterade att låga krav eller avsaknad av krav på fysiska och mentala utmaningar t, ex. fysiskt ansträngande sysslor, arbetstempo, problemlösning och samarbete hos aktiviteterna inom insatserna – kan leda till att barriärerna för att klara ett riktigt arbete kan bli för stor. Detta är något som Försteget till arbete kommer att fokusera på att överbrygga.

Syfte
Syfte med insatsen är att ta tillvara slutresultaten av förstudien Health Screening och jobba med att förbereda individer kunskapsmässigt, fysiskt och mentalt för att fungera på en arbetsplats.
Fokus kommer vara att stödja personer att ta makt över sitt eget liv och att erbjuda olika aktiviteter med fokus på att förbättra hälsan. Samt att söka fler vägar till att fördjupa samverkan och överbrygga ”glapp” i våra strukturer och förbereda individerna för arbetsmarknaden.

Målsättning
- Att under 24 månader erbjuda minst 50 deltagare ur målgruppen individuella insatser som för dem närmare arbete och egen försörjning.
- Att förbereda målgruppen att kunna ta del av kommunens och Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsinsatser.
- Att tillhandahålla 18-platser praktik/arbetsträning som del av parallella insatser mot ett arbete.
- Att inspirera och erbjuda insatser inom hälsoområdet för ca 200 personer som finns i våra insatser.
- Att erbjuda vägar till vidare stöd för dem med behov av hjälp från hälso- och sjukvård att kunna komma till eller upprätthålla ett arbete.
- Att utbilda en socionom och en hälsocoach i Empowermentpedagogik 7-TJUGO och OCN (Open Collage Network).
- Målsättningen är att samtliga deltagare i projektet får med sig minst ett kompetensintyg inom OCN.
- Efter insats Försteg till arbete kommer deltagarna att gå in i ordinarie arbetsmarknadsverksamheter.

Organisation
Insatsledare
Jöran Lindström, Enhetschef, Arbetslivsförvaltningen
Arbetsgrupp
Socionom 100% -
Hälsoutvecklare/livstilscoach 100% -
Styrgruppen representeras av:
Arbetsförmedling -
Individ- och Familjeomsorgsförvaltningen -
Arbetslivsförvaltningen -
Högbo Bruk -
Insatsen rapporterar till Mysam Sandviken.

Metod
Utifrån kartläggning inom Instrument X på ekonomienheten så väljs personer ut i åldern 18-57 år, vilka uppger att de har en arbetsförmåga och att arbetslöshet är anledningen till att de söker ekonomiskt bistånd. Utifrån den kartläggningen väljs deltagarna till Försteg till arbete ut i dialog mellan gruppledarna på ekonomienheten på Individ- och familjeomsorgsförvaltningen och personalen inom Försteg till arbete.
Försteg till arbete utgör en samverkansnod som samlar kompetenser och insatser/aktiviteter för målgruppen. Insatsen kommer att upparbeta samarbete med Hälsotorget samt hälsovetare inom primärvården. Insatsens 20 platserna är på heltid och ska tillgodose deltagare individuella behov utifrån en individuell plan med fokus på arbete/studier.
Samtliga 20 individer i insatsen kommer att:
- Ha samma coach/handledare under tiden den är i insatsen.
- Få samplanering hela vägen till egen försörjning och ge individen tillgång till befintliga strukturer, insatser och samverkanspartners där Arbetsförmedlingen ingår.
- Skattas och mål sättas utifrån 7 utvalda områden inom BIP (SKAPA) som följs upp varje månad.
- Arbetet sker utifrån ett individens helhetsperspektiv och arbeta med parallella insatser i syfte till att komma i anställning.
- Genomföra med kontinuerliga insatser utan avbrott.
- Ges utbildning inom OCN-modulerna.

Uppföljning/utvärdering
Rapportering av resultat och ekonomi kommer att ges inom samverkansstrukturen FBE (från bidrag till egen försörjning), där Arbetsförmedling, Individ- och Familjeomsorgsförvaltningen, Arbetslivsförvaltningen och Högbo Bruk ingår. Där finns mandaten att göra de förändringar som behövs utifall projektet behöver sådana.
Projektets resultat rapporteras till MYSAM-Sandviken och till Samordningsförbundet Gävleborg.

Dokument

Projektansökan
