Ungdomsboozt - Ljusdal
Syftet är att utöka och förstärka rollen som ungdomshandledare och att hitta en struktur och samverkan för UVAS (ungdomar som varken arbetar eller studerar) 16–21 år. Idag finns inte upparbetade samverkansforum och former utan det kommer att behöva utvecklas, i den mån det går kommer Trisam och Mysam att användas.
På individnivå är syftet att utveckla individens förmåga mot arbete, studier eller sysselsättning.
Projektägare
Ljusdals kommun
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen IFO
Projektperiod
2024-07-01 -2026-06-30
Finansiär
Samordningsförbund Gävleborg
Kontaktperson
Insatsledare
Marie Larsson
E-post: marie.k.larsson@ljusdal.se
Tel: 070-19 12 290
Målgrupp
Målgruppen för insatsen är UVAS och ungdomar som gått ut eller avslutat nian mellan 16 och 21 år.
Ungdomar med någon form av NPF diagnos och/eller psykisk ohälsa och som befinner sig i socialt nedbrytande sammanhang med begynnande bruk av alkohol och/eller droger och begynnande kriminalitet.
Könsfördelningen kommer att avspeglas utifrån de ärenden som är aktuella för insatsen.
Verksamheten har möjlighet att sysselsätta minst fyra ungdomar samtidigt. Stödet till ungdomen pågår i en period på tre till sex månader beroende på ungdomens behov av individuellt stöd.
Aktuellt antal deltagare: 15-30.
Bakgrund
Ljusdals kommun har i flera mätningar stuckit ut i antalet placerade ungdomar och därmed också mycket höga kostnader för kommunen. Avsaknaden av en struktur för samverkan för aktuell målgrupp kan vara en del i förklaringen.
Individ- och familjeomsorgen i Ljusdals kommun har under några år haft ett samarbete med Arbetsmarknadsenheten i Ljusdal. Målgruppen har varit ungdomar som har varit aktuella hos socialtjänsten och varit långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden eller studier. Samarbetet har skett under sommarmånaderna. Ungdomarna har erbjudits en betalad ungdomsanställning. Ersättningen har baserats sig på utfört arbete. Efter avslutat arbete har ungdomen fått möjlighet till nya erfarenheter, kontakter och ett arbetsintyg. En socialsekreterare har gjort en utvärdering av detta samarbete som visade på goda resultat.
Syfte
Syftet är att utöka och förstärka rollen som ungdomshandledare och att hitta en struktur och samverkan för UVAS (ungdomar som varken arbetar eller studerar) 16–21 år. Idag finns inte upparbetade samverkansforum och former utan det kommer att behöva utvecklas, i den mån det går kommer Trisam och Mysam att användas.
Syftet på individnivå är att utveckla sin förmåga till arbete, studier eller sysselsättning
Målsättning
Övergripande mål
- Att utveckla en struktur och en samverkan för aktuell målgrupp.
- Att finna arbetssätt och en samordning för målgruppen, som kan implementeras i den ordinarie verksamheten.
- Kompetenshöjning för de som arbetar direkt och indirekt med målgruppen.
Mål individnivå
- Att deltagande individerna gör stegförflyttning mot studier, arbete och ökad arbetsförmåga.
- Att ge stöd till bättre självkänsla och bättre psykiskt mående.
- Att ge ungdomar struktur i vardagen.
- Att stödja ungdomarna i kontakter som behövs för att komma vidare till sysselsättning eller studier.
- Att minska kriminalitet, psykisk ohälsa och skadligt bruk av droger.
- Att minskat antal ungdomsplaceringar.
Organisation
Styrgrupp
Utgörs av enhetschef för Ungdomsenheten, socialsekreterare vid Ungdomsenheten samt ungdomshandledare.
Referensgrupper
Mysam och Trisam.
Metod
Insatsen bygger på att erbjuda ungdomar ungdomsanställning som ett led i att komma vidare till sysselsättning eller studier.
Arbetssättet kommer att vara lösningsfokuserat och utgå mycket utifrån Signs of Safety, BIP och Motiverande samtal(MI).
En ungdomshandledare kommer att vara den som genomför insatser/aktiviteter/sysselsättning med ungdomarna. Insatsen kommer därutöver ha möjlighet att samordna insatser från; socialtjänsten, AME, KAA, Arbetsförmedling, Komvux, Försäkringskassan, BUP, Näringsliv och ideella föreningar. Ungdomshandledaren kommer att ha daglig kontakt med ungdomarna och genomföra aktiviteter/insatser/sysselsättning/samverkansmöten, samordna och erbjuder studiebesök på arbetsplatser och skolor. Behandlande samtal kommer att tillämpas i syfta att utröna specifikt behov den enskilde ungdomen har för att lättare kunna stötta i det fortsatta arbetet. Ungdomshandledaren kommer också att fungera som mentor och kontaktperson.
Ungdomshandledaren kommer under projektets gång undersöka olika metoder som kan vara användbara i det fortsatta arbetet med målgruppen.
Lokalen är en viktig del i insatsen utifrån miljöns inverkan på arbetet med ungdomarna. Lokalen har hyrts externt utifrån viktiga aspekter och förutsättningar för projektet.
Verksamheten har möjlighet att sysselsätta minst fyra ungdomar samtidigt. Stödet till ungdomen pågår i en period på tre till sex månader beroende på ungdomens behov av individuellt stöd.
Under projektets gång undersöka olika metoder som kan var användbara i det fortsatta arbetet med målgruppen. Exempelvis Tjänstedesign/användarcentrering, 7Tjugo och Supported Employment/Education.
Uppföljning/utvärdering
Styrgrupp gör uppföljning/utvärdering av insatsen effekt två gånger per år och efter avslutat projekt. I en utvärdering görs inventering av skapandet av strukturer för samverkan samt flödesscheman för insatsen.
Uppföljning av insatsen på individnivå görs löpande under projektets gång av ungdomshandledare. Detta kan göras med stöd av indikatorerna i BIP samt genom skalfrågor enligt MI samt Signes of safety.
Mål och resultat kommer följas upp och utvärderas löpande för att sedan presenteras i kvartalsrapporter.
Dokument
Projektansökan
Rapport 1. 20240701-20240930